Gépi glettelés, festés, tűzvédelmi bevonatok szórása

Airless gépi glettelés, festés

Az airless gépiglettelés, festési technológia alkalmazásakor nagynyomású, airless (azaz levegő nélküli) szórókészülékeket használunk, amelyek minimális anyagveszteséggel és kiváló minőségben alakítják ki a bevonatot.

Ez a festési eljárás hidegen (kb. 20 °C-on) és 70-240 bar nyomáson, valamint forrón, (70-80 °C-on) és kb. 70 bar nyomáson egyaránt alkalmazható. A festék szórásakor a berendezés szivattyúja felszívja a festéket a tárolóedényből, és nagy nyomással préseli át a szórópisztoly kicsi, speciális, kopásálló fúvókáján. A festék eközben diszperz részecskékké porlad.

Airless gépi glettelés, festés

A szóróberendezések dugattyús vagy membrános kivitelűek, fúvókáik furata kicsi (0,1-1,3 mm átmérőjű), a szennyeződésekkel való eltömődésüket el kell kerülni. Előszűrt festékanyagot használunk, amelynek sűrűségét megfelelő oldószeradagolással állítjuk be, szórás közben a pigmentált festéket folyamatosan keverjük. Levegő nem kerülhet a festékbe, mert a levegőbuborék nehezíti a szórást és egyenetlen felületet ad.

Az airless festékszórók teljesítménye több tényezőtől függ: a készülék típusától, a fúvóka furatátmérőjétől, a nyomás nagyságától, a festék jellemzőitől, a szórandó felület milyenségétől, a munkadarab tagoltságától, a hőmérséklettől. Ez a technológia alkalmazható felület-előkezelő anyagok, olaj-, alkid- és nitrolakkok, zománcok, különböző alapozófestékek, oldószeres olajbázisú festékek, szórókittek, falfestékek, glettek, tűzvédelmi bevonatok felvitelére egyaránt. A szerves oldószeres festékeken kívül vizes bázisú, vízzel oldható festékek, valamint vízhigítású műanyag diszperziók is alkalmasak nagynyomású airless szórásra.

E technológiával a munkatér csaknem teljesen oldószergőz- és festékköd-mentes marad, minimális a tűz- és robbanásveszély, a pontosan behatárolt szórással jelentős anyagmegtakarítás érhető el. Összessítve az előnyöket, jóval gazdaságosabb, gyorsabb és környezetkímélőbb, mint a hagyományos festési eljárások.